Revisie Filterpompen

Is je externe filterpomp oud of kapot? Breng hem bij ons langs! In de regel kunnen we filterpompen ter plaatse voor je reviseren of repareren en ga je met een werkende pomp weer naar huis. Hebben we de onderdelen niet in de winkel? Dan zorgen we ervoor dat we ze zo snel mogelijk hier krijgen. EHEIM pompen kunnen we bij geavanceerde problemen ter reparatie opsturen naar Duitsland.

revisie filterpompenBij goed onderhoud gaan externe filters jarenlang mee. Het is zonde een nieuwe te moeten aanschaffen als we de oude pomp voor je kunnen opknappen. Onze specialisatie ligt bij EHEIM en de SuperFish X-Pro, maar we kunnen je ook helpen met andere merken.

De meeste filterpompen kunnen we ter plaatse binnen een kwartier repareren. We vragen dan alleen de materiaalkosten; de reparatie is gratis. Zijn we langer bezig met je filter dan vragen we €20,- exclusief materiaalkosten. Bij een EHEIM filter vragen we ook kosten die gemaakt worden als we het filter op moeten sturen en EHEIM Duitsland hem repareert.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Om er voor te zorgen dat je jarenlang van je filter kan genieten, is het belangrijk regelmatig onderhoud te doen. Er zijn een paar dingen die je in de gaten moet houden: het filtermateriaal, de rubbers in het filter en de rotor.

revisie filterpompenAls je filtermateriaal erg vies is kan je filter verstopt raken, dus controleer dit elke maand. Sponzen en ander filtermateriaal kan je het beste in een emmer aquariumwater uitspoelen, dan verlies je zo min mogelijk bacteriën (zie water testen). Sponzen kan je uitspoelen tot ze te oud, vies en aan vervanging toe zijn. Turf en actieve kool moeten altijd in een netje of kous in het filter worden gedaan, omdat ze anders ze de rotor verstoppen en zorgen voor lekkages. Vervang turf en kool (zwarte korrels en zwarte spons) regelmatig. Van je biologisch materiaal (vaak in de vorm van poreuze steentjes of buisjes) blijf je zoveel mogelijk af; één keer in het half jaar uitspoelen is vaak genoeg. 

De rubbers van een extern filter moeten elke paar jaar worden vervangen. Rubber krijgt na verloop van tijd kleine scheuren, waardoor je pomp gaat lekken. Als je een tweedehands pomp koopt is het altijd verstandig de rubbers meteen te vervangen om lekkages te voorkomen. Wij horen regelmatig aan de telefoon: ‘Help! Mijn vloer staat blank!’. Bijna altijd zijn nieuwe rubbers de oplossing.

De rotor die in de pompkop zit wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl het erg belangrijk is om deze regelmatig schoon te maken. Een tikkend of ratelend geluid, slechte doorstroming van het water en zelfs een niet-werkend filter kunnen allemaal veroorzaakt worden door opgehoopt vuil rond de rotor. Poetsen dus!