Water Testen

Een goede waterkwaliteit is de basisvoorwaarde voor een gezond aquarium. Regelmatig water testen is belangrijk om problemen in het aquarium te voorkomen of verhelpen. Algengroei, visziekten en sterfte ontstaan vaak als er iets mis is met het water. 

Wat is ‘goed’ water?

Een gezond aquarium heeft gezond water waarin vissen en planten goed kunnen leven. Of het water geschikt is hangt van een aantal factoren af:

Watersamenstelling

watersamenstellingNiet alle vissen houden van dezelfde watersamenstelling. Wat voor de ene vissoort een prettige leefomgeving is, zorgt er bij de andere soort voor dat hij inactief wordt, sneller ziek is of eerder doodgaat. Eigenlijk is dat ook wel logisch; vissen komen uit verschillende meren en rivieren die ook niet allemaal dezelfde soort watersamenstelling hebben. De Amazone heeft bijvoorbeeld zacht en zuur water, terwijl het Malawi meer juist hard water heeft met een hogere pH. Let er bij het kopen van vissen dus altijd op dat het water uit je aquarium bij de gekozen vissoort past. Gelukkig zijn er verschillende methoden waarmee je de watersamenstelling kan aanpassen. Wij helpen je er graag mee!

Afval-en gifstoffen

Het is ook belangrijk om te kijken naar afval- en gifstoffen. Ammonium en nitriet zijn erg giftig en kunnen er voor zorgen dat vissen in je aquarium binnen een paar uur dood gaan. Ze ontstaan vaak bij een tekort aan de juiste bacteriën. Van nature maken vissen, net als andere diersoorten, gifstoffen aan in onder andere de uitwerpselen. Als het goed is ruimen bacteriën in je aquarium deze stoffen op en zetten ze om naar niet-giftige stoffen. Soms gaat er echter iets mis. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je te evenwicht aquariumsnel te veel vissen toevoegt aan het aquarium, omdat een aquarium niet vaak genoeg of niet op de juiste manier is schoongemaakt, of doordat er iets in het aquarium aan het rotten is. Bij gifstoffen in het aquarium is het belangrijk om snel in te grijpen zodat er geen vissen overlijden.

Nitraten en fosfaten zijn twee van de meest voorkomende oorzaken van algengroei in het aquarium. Deze afvalstoffen kunnen zich ophopen als er bijvoorbeeld te veel wordt gevoerd of als de planten niet goed groeien. Planten gebruiken nitraat en fosfaat als voedingsstof en hebben als het ware ‘voorrang’ op de algen. Gebruiken de planten niet alle voedingsstoffen op dan laat dat ruimte open voor algengroei. Afvalstoffen maken het water ook ongezond voor vissen. Ze drijven zuurstof uit en verhogen de kans op ziekten en sterfte in het aquarium.

 

Zelf water testen

Wij verkopen testsets waarmee je zelf de stand van je aquariumwater in de gaten kan houden. Het is fijn als je weet waar je aan toe bent, en natuurlijk ook erg leuk om te spelen met scheikunde! Neem een kijkje in onze winkel en zie wat we in huis hebben.

Let op!

Vanaf 1 maart 2018 kan je je water niet meer bij ons in de winkel laten testen.