“Hoe zorg ik goed voor mijn aquarium?”

Geschreven op door

Veel van jullie kennen ze wel: de papieren briefjes op de toonbank waarop handig en in het kort staat hoe wij globaal adviseren voor een aquarium te zorgen. Nu staat deze informatie ook online! (Omdat de briefjes vaak kwijtraken, je de informatie liever thuis vanaf de computer bekijkt, of omdat onze printer net kapot is gegaan en de briefjes zijn op.) Net als in de winkel zeg ik er meteen even bij dat als het aankomt op aquariumhouden er vele wegen naar Rome leiden. Dit is er slechts één van. Het verschil met sommige andere wegen is dat wij denken dat deze werkt. Dus bij deze: hoe zorg je nu eigenlijk goed voor je aquarium?

Huisvesting

 

Zuurstof is essentieel voor leven in je aquarium. Het is erg belangrijk dat er voldoende planten aanwezig zijn. Ideaal is meer dan de helft van je bodem beplant. Bij gebrek aan (voldoende) planten zorg voor een oxidator of luchtpomp.

 Schuilplaatsen zijn noodzakelijk voor vissen, kreeften en garnalen. Een veilige plaats in het aquarium vermindert stress en verhoogt de overlevingskans van je dieren. Schuilplaatsen kunnen gevormd worden door hout, planten en stenen. Ook andere decoratiestukken zijn hiervoor ideaal.

Zorg ervoor dat je waterwaarden geschikt zijn voor de vissen die je kiest. Sommige vissen houden van zuur water (lage pH), anderen willen juist een hoge pH. Controleer ook regelmatig op giftige stoffen die in het water kunnen ontstaan.

Kies de juiste bodem in je aquarium. Kijk of deze invloed heeft op je waterwaarden. Zorg er met name voor dat bodemvissen geen scherp grind hebben!

De temperatuur van het water mag niet te warm of te koud zijn voor de vissoort die je hebt en is liefst zo constant mogelijk. Gebruik indien nodig een verwarmingselement en houd het in de gaten met een thermometer.

Een filtersysteem zorgt ervoor dat je water schoon blijft. Deze staat altijd aan. In het filter leven bacteriën die de afvalstoffen van de vissen afbreken en omzetten.

Verlichting is met name belangrijk voor je planten, maar ook vissen houden van een duidelijk dag- nacht ritme. 10-14 uur licht per dag is voldoende; volg zoveel mogelijk het daglicht. Tip: zet een timer van bijvoorbeeld 09:00 tot 21:30, met een pauze tussen 14:00 en 15:00. Als het licht tussendoor even uitgaat wordt algengroei belemmerd!

Plaats je aquarium nooit in direct zonlicht, niet naast een deur, en niet op een plek waar je regelmatig langs loopt.

Kijk uit voor overbevolking in je aquarium. Houd de volgende vuistregel aan: één centimeter vis per liter water (dus 60 liter is 60cm aan vis). Een vis moet wel 10x zijn eigen lichaamslengte kunnen zwemmen, anders heeft hij te weinig ruimte. Let er ook op dat de vissen die je kiest goed bij elkaar kunnen.

 

Verzorging

 

Controleer elke dag of: je vissen er gezond uitzien, je planten goed groeien, er niet teveel algengroei is, en of al je techniek (zoals je filterpomp, verwarming etc.) werkt.

Let op dat je de vissen niet te veel eten geeft. Om de dag voeren is vaak het beste. Je vissen moeten al het eten binnen ongeveer een minuut op hebben. Een uitzondering zijn voedingstabletten voor algeneters en bodembewoners, hier mogen ze iets langer over doen.  Eten dat te lang blijft liggen vervuilt het water.

Ververs één keer per week 10-20% van het water. Gebruik hiervoor een bodemhevel, waarmee je meteen al het afval van de bodem verwijdert. Voeg waterconditioner toe aan het kraanwater voordat je het in het aquarium giet. Voeg na het verversen van het water een dosis bacteriën toe voor de volledige hoeveelheid water in je aquarium. Tip: het is slim om voor de waterwissel de ruiten van het aquarium te poetsen!

Kijk maandelijks naar je filter(materiaal). Vieze sponzen en ander filtermateriaal kan je in een emmer aquariumwater uitspoelen, nooit onder de kraan! Voeg na het uitspoelen/vervangen van filtermateriaal altijd een dosis bacteriën toe.

  • Sponzen kan je in de regel uitspoelen, maar als ze te oud of te vies zijn wordt het tijd ze te vervangen.
  • Turf en actieve kool (zwarte korrels en de zwarte spons) moeten regelmatig worden vervangen.
  • Van je biologisch filtermateriaal (vaak in de vorm van poreuze steentjes of buisjes) blijf je zoveel mogelijk af; één keer in het half jaar uitspoelen is vaak genoeg. Vervang ze iedere paar jaar.
  • De rotor die in de pompkop zit wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl het erg belangrijk is om deze regelmatig schoon te maken. Als deze verstopt zit met vuil gaat je filterpomp kapot!
  • De rubbers van een extern filter moeten elke paar jaar worden vervangen om lekkages te voorkomen.